10x Kerst met (jonge) kinderen. Leuk hoor Kerst…

Bij Kerstmis denken we aan: vrede, saamhorigheid, liefde en natuurlijk ook aan gezelligheid, lekker eten, kaarsjes, de kerstboom en familie. Iedereen ervaart Kerstmis op een eigen manier en voor veel mensen is Kerstmis een belangrijke feestdag. Door de Christenen wordt de geboorte van Jezus gevierd. Anderen vieren gedurende twee dagen (25 en 26 december) het feest van het licht.

Maar wat betekend dit voor jou als mama? Geniet jij van deze twee heerlijke ‘vrije’ dagen of zie je er juist tegenop? Mocht dit laatste het geval zijn, weet dan dat je echt niet de enige bent.

IMG_8864

Foto gemaakt door ByJoycePhotography

Wanneer je kinderen wat ouder worden en meer hun eigen weg gaan (lees: minder hulpbehoevend zijn) zal je merken dat deze dagen weer minder stressvol zullen verlopen en dat jij als moeder ook weer eens rustig aan tafel kan genieten van het diner, de sfeer en de gesprekken.

Tot die tijd… tja, lees zelf maar.

10x Kerst met jonge kinderen:

 1. De stress begint eigenlijk al weken ervoor. Op school en het kinderdagverblijf wordt namelijk ook kerst gevierd. En vaak is er dan hulp nodig van de ouders. Bij het versieren van de klas, kerstknutselen, oefenen voor de kerstuitvoering en iets lekkers maken voor het kerstontbijt. Maar ook op je werk, sportclub, vriendengroep enzovoorts vinden ze het leuk om precies in die week iets te organiseren. Veel geregel en geplan dus en je bent dus al moe voordat de kerstvakantie überhaupt begonnen is.
 2. Dit geldt natuurlijk ook voor je kinderen. Nog niet eens bijgekomen van de Sinterklaas wordt de week erna al gevuld met kerstontbijtjes, kerstdiners, kerst-sporttoernooien en toneelstukjes. Gevolg: de kinderen worden moe, overprikkeld en chagrijnig.
 3. Kerstavond: ook de avond voor kerst vindt er vaak ‘een activiteit’ plaats. Doordat de ouders (of een van de ouders) op deze dag meestal nog geen vrij heeft is het vaak rennen, vliegen en haasten om op tijd op de afspraak te komen. En omdat men wat later begint liggen de kinderen vaak ook wat later op bed deze avond. Gevolg: de dag erna zijn ze nog nog vermoeider…
 4. Eerste Kerstdag: uitslapen… wat is dat? En ook al zou je willen dan nog had het niet gekund want vandaag komt de hele familie voor een 6 gangen diner bij jullie thuis. Dus dat betekend het huis poetsen, diner voorbereiden, tafel alvast dekken en alle andere zaken die daarbij komen kijken.
 5. Kerstoutfit: zo vlak voordat de visite komt (want anders was het in de tussentijd al drie keer vies geworden) wordt iedereen in zijn kerstoutfit gehesen, worden er foto’s gemaakt van dit prachtige plaatje en van de mooie gedekte tafel etc. etc. Dit vind ik zelf altijd een heel fijn moment… alles staat keurig netjes klaar, het huis is schoon en de kindjes en papa en mama zien er prachtig uit. De daaropvolgende 10 minuten is het dan altijd een uitdaging om alles zo te houden. Vooral de kleding van de kinderen, je kan ze nu eenmaal niet vastbinden op de bank. Hoe graag je dat ook zou willen voor die 10 minuten, zodat ze niet wat willen eten of drinken en morsen op hun kleding (of de jouwe), willen tekenen (verven of kleien) en morsen op hun kleding (of het bankstel, de mooi gedekte tafel of waar dan ook), buiten willen voetballen, steppen, bellen blazen of stoepkrijten en…. je weet waar ik heen wil 😉
 6. De visite: de visite druipt een voor een binnen. Voor iedereen wordt een lekker drankje in geschonken, je zet alvast wat borrelhapjes op tafel en als je dan eindelijk zelf even lekker wil zitten met een wijntje heeft je jongste gepoept, gekotst, een driftbui of ruzie met broertje, zusje, nichtje, neefje of vriendinnetje. Meestal ook in deze volgorde waardoor je na de ruzie met broertje, zusje, nichtje, neefje of vriendinnetje denkt: laat maar! Tijd om aan tafel te gaan…
 7. Hét kerstdiner: als de hele familie dan eindelijk aan tafel zit sta jij in de keuken want hé, 6 gangen is niet niks natuurlijk. Gelukkig staat manlief ook in de keuken om jou te helpen (oké als je geluk hebt dan, die van mij zit altijd als eerste aan tafel, diep verwikkeld in een gesprek met zijn broer, schoonvader of zwager). Na de tweede gang zijn de kinderen er wel al klaar mee en beginnen zich te vervelen. Tijdens het hoofdgerecht rennen zij rondjes om de tafel, staan zij op de tafel of als je pech hebt hangen ze in de kerstboom. Ok, nog maar een paar gangen te gaan… Adem in, adem uit. Lees deze tips trouwens een: 5x hoe houd ik mijn kind zoet tijdens het Kerstdiner?
 8. Hét dessert: nu zitten alle kinderen weer aan tafel want een toetje gaat er altijd nog wel in. Helaas moet je zelf het overheerlijke dessert missen omdat je jongste nu toch echt omvalt van de slaap en op bed gelegd moet worden.
 9. De laatste gang: koffie. Normaal gesproken drink je nooit koffie in de avond maar vandaag is het noodzaak. Doordat je net een half uur naast het bedje van de kleine hebt gezeten heeft je lichaam zoveel melatonine aangemaakt dat je zonder koffie het einde van de avond niet zou halen. Zelfs na drie koppen espresso ben je al in slaap voordat je hoofd het kussen raakt.
 10. Tweede Kerstdag: vandaag herhaald het hele spektakel zich opnieuw maar dit keer wel bij iemand anders thuis. Hmmm, misschien wordt het toch nog een leuke Kerst.
  IMG_8860zwart-wit logo

  Foto gemaakt door ByJoycePhotography

   

  Voor degenen die zich hier totaal niet in herkennen: Hele fijne dagen!
  En voor de andere moeders: Heel veel sterkte!

Cindy Sanders